01. Introducere: Jucatori si Obiective.
02. Piesele de joc si distribuirea lor.
03. Jocul Etalat
04. Jocul pe Tabla
05. Scor

06. Reguli neoficiale

 

01. Introducere: Jucatori si Obiective

 

Jocul de Rummy

 

Jocul de Rummy contine 106 piese: 104 piese cu numere si 2 piese de Joly. Piesele cu numere sunt impartite in 4 culori: rosu, galben, albastru si negru. Fiecare culoare contine numerele de la 1 la 13 in dublu exemplar.

De asemenea un joc de Rummy mai contine 4 table pe care jucatorii tin piesele in timpul jocului in asa fel incat fiecare jucator poate vedea doar piesele lui.

 

Jucatorii si obiectivele jocului

 

Jocul poate fi jucat de 2, 3 sau 4 jucatori. La fiecare tura de joc se trage o piesa si se arunca una.

 
 

Desen 01

 

 
 

Obiectivul jocului este de a scapa de toate piesele de pe tabla prin etalarea (coborarea) lor pe masa in suite si formatii. O alta modalitate de a castiga este de a inchide pe tabla (Joc Simplu pe Tabla, Mozaic, Bicolor sau Monocolor).

02. Piesele de joc si distribuirea lor.

 

Gruparea si aranjarea pieselor de joc
Dupa ce au fost amestecate si intoarse cu fata in jos, piesele sunt grupate in gramezi de cate 7 si asezate pe masa. Va ramane o piesa negrupata care se va intoarce si care va fi Atu-ul. Se numara gramezile in functie de numarul de pe piesa Atu. Se ridica o piesa si se inlocuieste cu Atu-ul intors cu fata in sus. Piesa ridicata se aseaza pe urmatoarea gramada.

 
 

Distribuirea Pieselor
Gramada cu piesa in plus merge la primul jucator (cel din stanga dealer-ului) si se continua impartirea pana ce fiecare jucator va avea 2 gramezi. Daca se termina gramezile de dupa Atu se iau gramezi din partea de inceput.

Pentru varianta online a jocului piesele vor fi impartite automat la inceput.

Fiecare jucator isi aranjeaza piesele pe tabla - fiecare are 14 piese exceptand primul care are 15. Din gramezile ramase se vor trage piese in timpul jocului.

 
 

Dublele
Inainte de inceperea jocului daca un jucator care are o pereche de piese identice (acelasi numar si aceeasi culoare) poate anunta ca are "Dubla". Orice alt jucator care mai are o dubla o poate schimba cu a celuilalt. Jucatorii nu au voie sa ofere informatii exacte despre piesa pe care o schimba, pot doar sa precizeze daca este dubla mare sau dubla mica. Se pot schimba doar duble de aceeasi valoare ("dubla mare" pe "dubla mare" si "dubla mica" pe "dubla mica"). Piesa 1 este considerata dubla mare.

 
 

Atu-ul
Daca la inceputul jocului cineva are pe tabla piesa intoarsa ca Atu, atunci el va primi 50 de puncte ce se vor aduna la sfarsitul jocului. Oricare jucator poate trage Atu-ul in loc sa traga o piesa sau sa ia ultima piesa aruncata, daca Atu-ul este ultima piesa care ii mai trebuie pentru a incheia jocul. Conditia e ca jucatorul sa faca imediat cu Atu-ul si cu cel putin 2 piese de pe tabla o noua suita/formatie pe care sa o coboare pe masa (daca joaca etalat) sau sa incheie jocul (daca joaca pe tabla).

 

03. Jocul Etalat

 

Reguli de Joc
Primul jucator (cel care are 15 piese) va incepe jocul prin a arunca jos o piesa care nu ii foloseste. Acea piesa nu va putea fi folosita/trasa niciodata.

 

Obiectivul jocului este de a aduna piese care sa formeze grupuri valide (suite si formatii) ce vor putea fi apoi etalate (coborate pe masa cu fata in sus). Inainte de a face orice, un jucator trebuie sa inceapa tura tragand o piesa. Apoi, daca jucatorul are combinatii potrivite pe tabla, poate sa le coboare pe masa. In finalul turei jucatorul trebuie sa arunce o piesa cu fata in sus. Piesele aruncate se aseaza una dupa alta in sir, in ordinea in care au fost date jos. Piesa aruncata de primul jucator e asezata pe "orizontala" in partea stanga sus si indica inceputul sirului de piese aruncate. Acea piesa nu va putea fi trasa niciodata.

 
 

 

Desen 02

 

 


Realizarea grupurilor:

 

Sunt 2 tipuri de combinatii valide de piese:

 

Suita sau Sirul - este un grup format din cel putin 3 piese consecutive de aceiasi culoare. Un 1 poate fi folosit pentru a face o suita de tip 1-2-3 sau poate fi asezat dupa 13 pentru a face o suita de tip 12-13-1. Un 1 nu poate fi asezat niciodata in mijlocul unei suite: 13-1-2 nu este o suita valida.

 
 

Desen 03

 

 

 
 

Formatia sau Terta este formata din 3 sau 4 piese cu acelasi numar dar de culori diferite. O formatie este completa cand are 4 piese. O formatie completa nu mai poate fi extinsa.
Desen 04

 


Joly
Un Joly pot fi folosit pentru a inlocui orice piesa este nevoie intr-o suita sau formatie. Odata folosit un Joly va tine locul unei singure piese . Spre exemplu: la suita [9 rosu] - [10 rosu] - se poate lipi un [12 rosu] pentru ca Joly tine loc de [11 rosu]. Nu putem sa mutam Joly inainte de [9 rosu] pentru a lipi un [7 rosu].

 

O combinatie valida de piese trebuie sa contina cel putin un numar dublu de piese reale fata de numarul de Joly folosit.

 

Exemplu: Daca avem 2 Joly intr-o suita trebuie sa mai avem cel putin 4 piese pe langa ei.

 
 

Desen 05

 

 

 

Etalarea Pieselor
Pentru prima coborare trebuie sa aveti cel putin o suita si 45 de puncte. Se pot cobori doar suite, dar nu se pot cobori doar formatii.

 
 

ATENTE: punctajul prezentat mai jos este valabil la prima etalare, pentru mai multe detalii privind punctajul pieselor de joc vezi tabelele de mai jos.

Valoarea pieselor la coborare:

 
 
2 - 9
5 puncte fiecare
10 - 13
10 puncte fiecare

1 intr-o suita de tip 1-2-3...

5 puncte

1 intr-o suita de tip ...12-13-1

10 puncte
1 intr-o formatie
10 puncte

Un Joly are valoare piesei pe care o inlocuieste la coborare.

 
 
 
 
Desen 06
 

 

 

Nu se poate etala ultima combinatie de piese pentru ca lipseste suita. Chiar daca jucatorul are 60 de puncte, el nu are suita, doar formatii.

 

Dupa asta, la fiecare tura, dupa ce a tras o piesa si inainte de a arunca, un jucator poate cobori alte suite si formatii sau poate "lipi" piese la celelalte formatii/suite aflate pe masa.

 

Nu e obligatoriu ca la fiecare tura sa se coboare o formatie/suita, chiar daca un jucator le are pe tabla. Eventualele suite/formatii se pot tine pe tabla pentru o utilizare ulterioara daca asa se prefera. Exista insa riscul ca un alt jucator sa sa incheie jocul in acest timp, iar piesele ramase pe tabla se scad, ducand astfel la un scor final mai mic.

 

Daca un jucator nu a etalat piese inca, se poate trage ultima piesa aruncata de cineva doar daca acea piesa ajuta la etalare.

 
Tabele cu Valoarea Pieselor de Joc
 
Valoarea pieselor la final de joc:

 
 
2 - 9
5 puncte fiecare
10 - 13
10 puncte fiecare
1
25 puncte
Joly
50 puncte

Atu (daca il are de la inceputul jocului)

50 puncte
 
 

Desfasurarea jocului dupa prima etalare
Dupa ce a etalat prima data, un jucator are urmatoarele optiuni:
 
 
 

1. Poate sa coboare si alte suite/ formatii fara sa mai indeplineasca baremul de 45 de puncte.

2. Poate sa adauge piese noi la formatiile/suitele deja coborate de el sau de alte persoane.

 

3. Poate sa ia oricand ultima piesa aruncata de cel dinainea lui in loc sa traga o piesa din gramada. Conditia e ca jucatorul sa faca imediat cu acea piesa si cu cel putin 2 piese de pe tabla o noua suita/formatie pe care sa o coboare pe masa.

 

4. Daca are 2 piese pe tabla care formeaza o suita/formatie cu oricare piesa data jos de cineva, jucatorul poate lua acea piesa de jos ("rupe trenul" in limbaj popular) pentru a-si cobori suita/formatia astfel formata. Apoi trebuie sa ia de jos si sa puna pe tabla toate pietrele de dupa piesa de la care a "rupt". Tot in acea tura poate lipi piese sau cobori alte suite/formatii.

 
 
Desen 07
 

 

 
 

 

5. Daca jucatorul are exact piesa pe care un Joly o inlocuieste intr-o suita/formatie a lui sau a altuia, jucatorul poate lua acel Joly si sa-l inlocuiasca cu acea piesa. Conditia e ca jucatorul sa faca imediat cu acel Joly si cu cel putin 2 piese de pe tabla o noua suita/formatie pe care sa o coboare pe masa. Odata folosit in acest fel, acel Joly nu mai poate fi refolosit in acest mod si a treia oara.

 
 
 
Desen 07b
 

1 - Se trage [13 galben] peste Joly. In acel moment [13 galben] ramane in suita iar Joly ramane "agatat" de cursorul mouse-ului. Il ducem pe tabla de joc exact peste doua piese grupate pentru a face o noua formatie. Formatia o etalam mai apoi pe masa de joc.

 

 

 

6. Daca un jucator a coborat o formatie de 3 piese alcatuita din 2 piese si un Joly, se poate lua acel Joly doar daca cel care il ia are celelalte 2 piese in culorile care lipsesc, completand astfel formatia. La fel, conditia e ca jucatorul sa faca imediat cu acel Joly si cu cel putin 2 piese de pe tabla o noua suita/formatie pe care sa o coboare pe masa.

 
 
Desen 08
 

 

 
 
 
 

Daca nu are decat una din cele 2 piese poate doar sa adauge acea piesa la formatie (sa o "lipeasca"). Dupa aceasta operatie formatia va fi completa si Joly-ul va tine loc doar de o piesa. Cine are acea piesa poate sa ia Joly-ul cu conditia sa faca imediat cu acel Joly si cu cel putin 2 piese de pe tabla o noua suita/formatie pe care sa o coboare pe masa.

Desen 09


Alte reguli
1. Daca nu este etalat, un jucator nu poate lua ultima piesa data jos de cel dinaintea lui, decat daca acea piesa il ajuta sa etaleze. In schimb, un jucator care a anuntat ca joaca pe tabla poate lua oricand ultima piesa aruncata jos, in loc sa traga o piesa din gramada.
 
 

2. Daca nu este etalat, un jucator nu are voie sa rupa, numarul de piese de pe tabla este fix, de 14, pana ce etaleaza primele piese.

 

3. In tura in care a etalat jucatorul nu are voie sa lipeasca piese la formatiile/suitele altor jucatori. Poate face acest lucru abia din tura urmatoare celei de etalare.

 

4. In tura in care a etalat jucatorul nu are voie sa foloseasca un Joly din alta formatie, chiar daca detine piesa pe care acel Joly o inlocuieste. Va trebuie sa astepte pana la tura urmatoare celei de etalare.

 

5. Daca un jucator mai are pe tabla 3 piese sau mai putin ceilalti jucatori vor fi anuntati de acest lucru.

 

6. Daca un jucator mai are pe tabla doua piese sau una, nu mai are voie sa rupa.

 

Daca s-au terminat piesele de tras, se amesteca piesele aruncate jos (exceptand prima piesa) si se reia jocul.

 

Daca s-au terminat si piesele de jos si cele aruncate, se incheie jocul fara ca cineva sa ia bonusul de inchidere. Locurile 1, 2, 3 si 4 sunt date de punctajele cumulate de fiecare jucator in parte.

 

Pentru a castiga, un jucator trebuie sa scape primul de toate piesele de pe tabla. In acel moment el este desemnat automat castigator iar jocul se incheie.

 

Un jucator care a ales sa joace pe tabla, trebuie sa apese butonul "Inchid pe Tabla" inainte de a arunca jos o piesa pentru a anunta ca a terminat. E necesar acest lucru deoarece, desi are formatii si suite complete pe tabla, jucatorul poate vrea sa incerce sa incheie cu Joly. Un jucator care incheie jocul cu Joly (adica ultima piesa pe care o arunca jos este Joly) va avea punctajul dublat.

 
 

Pot incerca sa incheie cu joly si cei care joaca etalat si cei care joaca pe tabla.

 

04. Jocul pe Tabla

 

Cel mai popular mod de a juca Rummy este Etalat. Dar jocul de Rummy se poate juca si pe tabla. Cine alege sa joace pe tabla, indiferent de tipul jocului, trebuie sa precizeze acest lucru in primele 3 ture de joc.

 

Jocul pe tabla este de mai multe feluri:

 

1. Joc Simplu pe Tabla in care jucatorul alege sa faca suite si formatii pe tabla. Jocul se termina in momentul in care, dupa ce a aruncat piesa jos, jucatorul are pe tabla doar suite si formatii.

 

Este obligatoriu ca pe tabla sa se gaseasca ce putin o suita. Nu este obligatoriu sa ai formatie pe tabla, se poate inchide doar cu suite.

 
 
Desen 10
 

 

 

In cazul in care un jucator incheie un joc de Mozaic el primeste un scor fix de 600 de puncte, indiferent de valoarea pieselor de pe tabla.

 

 

Nota: Un jucator care a ales sa joace pe tabla, trebuie sa apese butonul "Inchid pe Tabla" inainte de a arunca jos o piesa pentru a anunta ca a terminat. E necesar acest lucru deoarece, desi are formatii si suite complete pe tabla, jucatorul poate vrea sa incerce sa incheie cu Joly. Un jucator care incheie jocul cu Joly (adica ultima piesa pe care o arunca jos este Joly) va avea punctajul dublat.

2. Mozaic - jucatorul trebuie sa aiba pe tabla 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-1 de culori diferite. Nu trebuie sa existe 2 piese de aceeasi culoare una langa alta. O alta conditie este ca primele 4 piese 1-2-3-4 sa fie fiecare de alta culoare: rosu, galben, albastru si negru (nu neaparat in aceasta ordine a culorilor).

Desen 11

 

In cazul in care un jucator incheie un joc de Mozaic el primeste un scor fix de 600 de puncte, indiferent de valoarea pieselor de pe tabla.

3. Bicolor – jucatorul trebuie sa aiba pe tabla 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-1 in doar 2 culori. Nu trebuie sa existe piese de aceeasi culoare una langa alta. Punctaj: 800 de puncte.

 

 
 
Desen 12
 

 

 
 
 

4. Monocolor – jucatorul trebuie sa aiba pe tabla 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-1 de o singura culoare. E cel mai greu de realizat, dar si cel mai bine punctat. Punctaj: 1000 de puncte.

Desen 13

 


05. Scor
 
 

Joc Etalat: cel care termina primul jocul primeste un bonus de inchidere de 100 de puncte plus valoare pieselor etalate. Ceilalti jucatori primesc valoarea pieselor etalate minus piesele cu care au ramas pe tabla.

 
 
Valoarea pieselor la final de joc:
 
 
2 - 9
5 puncte fiecare
10 - 13
10 puncte fiecare
1
25 puncte
Joly
50 puncte

Atu (daca il are de la inceputul jocului)

50 puncte
 
 
 
Jucatorii care nu au etalat nimic au -100 de puncte, iar cei care au anuntat joc pe tabla si nu au terminat au -200 de puncte.
 
 
 

Joc Simplu pe Tabla: 400 de puncte
Mozaic: 600 de puncte.
Bicolor: 800 de puncte.
Monocolor: 1000 de puncte.


Se intampla ca nimeni sa nu inchida si sa se termine piesele de joc. In acest caz se inchide jocul si fiecare jucator calculeaza piesele etalate minus piesele ramase pe tabla. In cazul jucatorilor care nu au etalat nimic, ei au -100 de puncte, iar cei care au anuntat joc pe tabla si nu au terminat au -200 de puncte.

*Nota: se poate intampla ca un jucator care a etalat mai mult sa aiba mai multe puncte decat "castigatorul" jocului.

Daca cineva inchide aruncand un Joly, atunci valoarea punctelor sale se dubleaza.

Daca Atu-ul este 1 jocul "se dubleaza". Cine castiga, castiga dublu, cine pierde, pierde dublu.

Daca Atu-ul este Jolly, atunci cel care este primul jucator il va lua pe tabla si i se vor mai da apoi doar 13 piese.

Sistemul final de punctare:

Inchis Etalat: piesele etalate - piesele ramase pe tabla + 100 p. inchiderea (daca este cazul)
Inchis pe Tabla: 400 p.
Mozaic: 600 p.
Bicolor: 800 p.
Monocolor: 1000 p.

 

 
06. Reguli neoficiale 
 
Jucatorii care folosesc propriile reguli la jocurile de Rummy trebuie sa faca mese private. Cei care vor sa joace dupa regulile scrise mai sus vor intra la orice masa, iar cei care vor sa joace cu reguli noi vor cauta din start mesele private. Pe langa parola de la masa, ei vor primi de la gazda si informatii asupra noilor reguli de joc. Astfel se va economisi timp cautand tipul de joc preferat si se vor evita confuziile privind regulile jocului. Cei care nu respecta aceasta conventie vor putea fi sanctionati.